Tre val! Uppblåsbar eller fast. Längd och bredd.
Tre val! Uppblåsbar eller fast. Längd och bredd.
Alla (oss veterligen) Air-SUP brädor är tillverkade i Asien. Så skiljer det i pris så är det kvalitén som är sämre på den billigare brädan. Det som skiljer billiga SUP mot de lite dyrare är styvhet och ibland också längd. För vuxna paddlare skall du helst välja en SUP på 10 fot och över. Brädor under 5000 sek bör du vara lite misstänksam mot, även de företag som har ständiga reapriser. Säljs de någon gång under året för halva priset så är det förmodligen en dålig produkt eller fejkpris från början, marginalerna är låga för SUP.
Billiga stå upp brädor kan bete sig som en luftmadrass, dvs den är inte styv nog för att ligga plant i vattnet när du paddlar den. Din SUP skall klara ett maxtryck på 20-25 psi, normalt är att pumpa dem till 15-20 psi
Vad skiljer tekniskt på en lågprisbräda och en kvalitétsbräda? EVA foamen skall hålla att stå på även med skor. Armeringen som väven är gjord av är en viktig del för din brädas kvalité, likaså själva pvc.n. Den största skillnaden är oftast dropstitchen, de billiga brädorna har färre trådar än dyrare och med det sämre styvhet. X-dropstitch ger dig en lättare och styvare SUP men är också dyrare att tillverka. En bra bräda bör gå att pumpa till 20-25 psi. När du köper kit vilket är vanligast idag så får du dessutom dålig kvalité på paddel och de andra tillbehören. Aluminiumpaddlar är i längden tråkiga att använda.
Slutråd: Sup runt 3000 sek, ok som badleksak eller luftmadrass. 4-5000 sek, oftast behöver du köpa till en bättre paddel som kostar 12-1500 sek. Undvik okända märken som är svåra att ha koll på. Var misstänksam mot allt under 5000 skulle vi säga. Men skall du bara ha en badleksak så kan en billig SUP funka, du kommer förmodligen mest ha den i garderoben ändå...
Har du plats och har lätt för att lasta en fast bräda så är det ett bättre val, de går mycket bättre i vattnet. Nackdelen är hanteringen och att de är mer ömtåliga. Men en uppblåsbar SUP skall pumpas om du inte har plats eller takräcke att förvara den uppblåst. Vilket man med fördel kan göra.
De flesta Stand Up Paddleboards som säljs idag är uppblåsbara. Fasta brädor är oftast lite rankare men ger också mer känsla. Fasta SUP har bättre kursstabilitet om de är av typen med skrov som nästan liknar en kajak. Det finns även mer elipse-formade hårdbrädor som går fint i vattnet. De är kortare på runt 10-12 fot de vanligare modellerna är 12-14 fot
En annan typ av hårdbräda är Soft board som är tillverkade av en kärna med EPS foam och klädda med EVA foam på toppen och sidorna. Nackdelen med dem är att de blir lite tyngre, men de har också lägre pris. De används mest för uthyrning och event.
Uppblåsbara rekreations/motions SUP är 10-11,5 fot cirka, du får en bättre bräda om du går upp i längd. 10,6 är förmodligen de vanligaste måttet. Lite snabbare träningsbrädor är 12,5 fot. Bredden varierar mellan 28 till 34 tum. 34 tummarna riktar sig till den som vill kunna köra Yoga på sin SUP. 32 tum klarar de flesta, en uppblåsbar Stand Up Paddleboard har mycket volym och är mycket slutstabil.
Formen på en modern SUP har ändrats de senaste åren. Numera ha de sin bredaste punkt en bit framför fötterna för att smalna av bakåt. Förut var de mer jämnbreda och smalnade av längre akterut. Med den nya formen får du en mer lättdriven SUP och du får stabiliteten längre förut där du vill ha den. Dessutom blir de mer kursstabila.
SUP är den paddelsport som är lättast att komma igång med, helt klart. Men ändå är det alltför vanligt att paddlaren gör fel. Det vanligaste felet är att ha paddeln 180 grader fel, dvs man låter baksidan på paddeln driva brädan. Paddelbladet skall alltså luta framåt när skaftet är vertikalt.
Nästa vanliga fel många gör är att armbågen går över axelhöjd när du paddlar. Paddlar du mycket kan det ge skador. Det beror oftast på för lång injusterad paddel. Kort paddel högre frekvens är bättre än tvärtom. Själva paddeldraget skall alltid vara framför dig, sätt i tidigt, ta upp tidigt. Du använder två kroppsställningar när du paddlar SUP, för njutpaddling står man rakt mer eller mindre och då gör du din paddel längre, när du öser på så böjer du knäna och lutar dig framåt och då måste du ha en kortare paddel.
Använd alltid leash du kan inte simma ifatt en SUP bräda om det skulle blåsa en bara lite. Glöm inte öva räddningar, det är inte så lätt att rädda sig om du aldrig gjort det. Träna på att vurpa och ta dig upp nära land eller med kompis som håller koll på dig.
Stått upp och paddlat har man gjort ända sedan 3000 år tillbaka i Peru. SUP är historiens första paddlingsbara flytetyg tillsammans med surfkajaken. De var egentligen samma fartyg. Fiskarna var tvungna att ha en surfbar farkost när de kom hem från fisket och vågorna bröt närmare stranden. Båten/brädan byggdes av tre vassknippen och hade en hög spetsig nos och en rak bred avslutning i aktern. Vi har varit i Huanchaco där dessa båtar har sitt ursprung och det är mäktigt att se fiskarna ge sig iväg ut i vågorna, ja de används alltså fortfarande som fiskarnas verktyg, vilket är fantastiskt.
Den kommersiella SUP:en kom till på början av 2000 talet då bla. Laird Hamilton(känd surfare) och några andra entusiaster lanserade idén. Men redan på 60 talet hade surfare på Hawaii använt longboards med paddel som hjälp till att lättare hitta rätt vågor och för att få bättre överblick när de hade elever att ta hand om. Att man mer kommersiellt började titta på SUP var att men ville ha en möjlighet att vara ute på havet och träna när det inte var vågor. SUP används ju både som surf- rekreations och träningsbräda. Det är också en fantastisk bra träningsform och du aktiverar ett stort antal muskler precis som vanlig kajakpaddling är.
Kajpromenaden 12
252 67 Helsingborg
Sweden
+46 702 598 260
info@aterra.se
www.aterra.se
VAT: SE556786931701