Surfkajakkurs

Kajaksurf action, vågor och teknik!

Går det att surfa i Sverige?

Upplev känslan av att kontrollera en kajak i härliga vågor. Kajaksurfning är det mest kraftfulla du kan göra i en kajak. Redan ganska små vågor ger dig wowupplevelser och acceleration som motsvarar betydligt snabbare fordon än kajaker. Går det att surfa i Sverige? Allt du behöver är en strand, hav och vind och vågor på en halv meter. Vi lovar Du kommer att känna dig levande… 100% levande…

surf15-960
"Men era kurser är i Portugal?"

Surfkajak i Sverige

Vi kör tyvärr inte kurser längre i Sverige. Mest för att vi inte hinner och vi har inte ständiga vågor som rullar in utan är beroende av svårplanerade vindar och gärna svall från Skagerrak. Är det oväder uppe på Nordsjön och Skagerrak så kan vi får fina surfsvallvågor utan vind ända ner till Helsingborg.

Ännu bättre kan det vara uppe i Skälderviken och längre norrut. Vanligast är dock att vi surfar när det är vindar, ofta kombineras vindarna av svall från norr så det kan bli rejäla vågor när du är på rätt plats.

Vad behöver jag för att kajaksurfa?

Nu utgår vi från surfkajaker här egentligen men det fungerar såklart att surfa med havskajak också, helst då korta kajaker på runt 4,5m. Lite roligare får du i en riktig surfkajak men även Sit On Top kajaker som är deisgnade för surf och bus. De är korta och med en SOT kan du surfa "på riktigt" dvs längs med vågen, vilket är svårare med en längre havskajak. Surfing handlar mest om att carva (styra genom lutning), det är då du får känslan. Den SOT Aterra kan erbjuda heter Pyranha Surfjet. En SOT kan vara en bra ingång i sitt nya surfliv.

Riktiga surfkajaker är så mycket bättre på det de är ämnade för och ger så mycket mer och de är inte särskilt dyra. Låg vikt är alltid värt att satsa på men det finns även PE surfkajaker som är bra. De ledande märkena är Hobson, Ride, Mega och Watertech. PE kajaker tillverkar EXO och Mega. Nere i Portugal har vi Watertech, Ride och EXO samt en Dagger SOT.

Vi hjälper er gärna med råd så kontakta oss gärna.

Surf och resor.

Vågorna väntar på dig!

Surfsporten är enormt stor, man räknar med att upp till 35 miljoner människor surfar. Och de flesta bor inte nära vågorna, precis som att skidåkare utan snö och backar åker till Alperna eller Åre så åker surfarna till Peniche, Biaritz eller Australien. De flesta vi träffar när vi är nere i Portugal är mellaneuropeer som bor långt från vågorna.

Resa med sin surfkajak

Vi har turen att kunna ha våra surfkajaker nere i Portugal och behöver inte ta med dem på planet om vi skall dit. Men jag har rest med surfkajak ända till Peru och det är inte värre än att resa med en golfbag. Två saker bör man tänka på, packa den överdrivet väl. Och när du bokar flyg anger du windsurfutrustning då flygplatspersonalen kan reagera lite fel om du skriver kajak.

Börja surfa med surfkajak

Innan du reser iväg så skall du såklart veta vad surf är och går ut på. Det finns regler att följa och det är för att alla skall vara säkra ute i vågorna. Atlantvågorna har betydligt mer kraft än de vågor vi har här. Så en kurs bör du starta med så du dels kan hantera kajaken och dels vet hur du skall ta hänsyn.

Det finns inte så många surfkajakskolor/kurser att välja mellan men vi Aterra kör kurser nere i Portugal, Jesper Tilsted erbjuder kurser i Danmark (HP Kajak & Fritid), i Bude England och Wales finns det också några aktörer. Läs mer om våra kurser klicka på knappen nedan.

Bokning: info@aterra.se
Ange namn, mobilnummer och e-post på alla deltagare du bokar.

Surfkajakkurser 2021-22